Strava po tréningu (Anabolické okno)


Typická veta žien: „Chudnem, nemôžem sa predsa hneď po cvičení najesť!“ Veľká, preveľká chyba. Po cvičení sa treba napapať, ale s rozumom.




Pokiaľ začínaš cvičiť tak tento pojem anabolické okno je pravdepodobne neznámy resp. si to hneď dáš do súvisu s anabolickými steroidmi. Ale od toho je to na míle vzdialené. Priznám sa, že donedávna som nevedela ako sa to volá, ale vedela som že po tréningu môžem papať bez výčitiek (čo tiež nie je dobrým riešením :-D ).
Takže k veci... Anabolické okno je stav ľudského tela, ktorý nastáva po žáťaži (cca 15 - 30 min po tréningu). Tento stav sa vyznačuje schopnosťou tela prijať dvojnásobne množstvo živín. Slovo živiny si netreba zamieňať so slovom potraviny, však Zuzka :-D. Dĺžka trvania je individuálna ale najčastejšie sa v literatúre objavuje čas cca 2 hodiny po tréningu. Ale musíme si uvedomiť že telo (svaly) sa neregeneruje len tieto 2 hodiny.

Prvým podstatným krokom je prijať dostatočné množstvo tekutín. Nakoľko telo určité množstvo vypotí tak ich musíme prijať späť. Hlavne ak ideš kardio tréning a hoci piješ aj počas, netreba zabúdať na pitie (hydratáciu tela) aj po.

Ďalším krokom je doplnenie energie, ktoré telo vyčerpá pri tréningu. Takže čo teda telu treba doplniť?
Sacharidy
Počas tréningu sa odbúrava z tela glykogén - čo je polysacharid a je zdrojom energie pre telo. Pri cvičení sa relatívne rýchlo odbúrava a mi ho samozrejme potrebujeme rýchlo doplniť. Najlepšie je ich doplniť v tekutej forme, nakoľko sú rýchlejšie vstrebateľné (preto vidíme v posilke toľko nabúchaných "narcis" týpkov pri bare ako popíjajú po-tréningové šejky, ale pravý chlap ich pije cestou za svojou ženou :-) ).


 Bielkoviny
V tele majú mnoho funkcií, ale pre nás najpodstatnejšou je, že svaly na svoj rast potrebujú aminokyseliny a bielkoviny sa z nich skladajú. Inak povedané počas tréningu dochádza k tzv. poškodzovaniu svalových vlákien, tvoria sa mikrotrhliny. Aby sme napomáhali k ich regenerácií “zaplátaniu” prijímame bielkoviny. Nemusíme sa s nimi po tréningu až tak ponáhľať, stačí ich prijať do cca 3 hodín.



Uvediem príklad čo človek môže skúsiť jesť po tréningu pokiaľ nechce riešiť špeciálnu stravu, drinky a pod. Prvé jedlo na doplnenie sacharidov môže skúsiť ovocie resp. ich šťavu (nie kupovanú plnú Ečok a nie zase 1 liter). A ako ďalšie jedlo tzv. bielkovinové je možno uvariť večeru, kde zakombinuje tvaroh, olomoucke syrečky atď.

Malé zhrnutie na záver. Po tréningu sa treba pekne napapať, lebo inak dôjde k opačnému efektu a nebudú sa spaľovať tuky ale svaly (katabolický stav), zároveň sa spomalí metabolizmus a to samozrejme nik nechce.
Takže šup cvičiť a pekne papať.
Zuzana



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára