Pôst, detox, hladovka



Šalátik s majonézou chutil? Údené a klobásy chutili? A čo koláčiky? Dobré, však. Ale teraz prichádza realita v podobe teba na váhe - a váha nikdy neklame. Ok, priznávam sa, aj ja som si užila sviatky (a váhe sa vyhýbam :-D). Preto dnes popíšem o téme, ktorá je po sviatkoch vysoko aktuálna. A téma znie pôst alebo ako to dnes shareuju cool teenageri - detox :-P.
Pre lepšie pochopenie oddelím pôst a detox. Pôst bude krátkodobou hladovkou, kde sa prijíma len voda alebo bylinné čistiace čaje. Na druhej strane detox je dlhodobejším čistením organizmu, pri ktorom sa prijíma tekutá potrava, ovocie, zelenina a ich šťavy. Pri týchto dlhodobejších očistách je vhodné zvážiť príjem rôznych vitamínových doplnkov.

Pripravovanie ovocných a zeleninových štiav doma má hneď niekoľko výhod: čerstvosť, absencia konzervantov, stabilizátorov, dochucovadiel, sladidiel a ak máš vlastné ovocie od tvojej babky, vyrobíš si bio za zlomok ceny v obchode. Zdroj

Je vôbec pôst telu prospešný alebo nie? Nakoľko ho praktizovali naši praotcovia a pramami už stáročia a je zakorenený v tradíciách rôznych národov, náboženstiev a filozofií, zdá sa, že nemôže zdravému človeku ublížiť. Samozrejme za predpokladu, že človek nemá nejaké vážne zdravotné problémy, alebo sa nepozabudne a nenaje sa vyše týždňa.

Technika pôstovania je viac-menej intuitívna a jednoduchá - NEJEŠ (niektoré kultúry obmedzujú aj príjem tekutín). Cieľom je očistenie a obnovenie, a to tela i mysle. Osobne uprednostňujem jednodňový pôst čistú hladovku len s čistou vodou. Ale pôst môže trvať až 3 dni. Ale pri 7 až 21 dňových očistách sa už jedná o detox a nie pôst.

Kedy a ako začať? Ak si to predstavuješ ako celodennú hladovku od rána do večera, tak si to predstavuješ zle. Strategicky výhodné je začať od 12 00, s tým že sa pekne naraňajkuješ, naobeduješ a na druhy deň začneš znova s obedom. Myslím si že toto je najlepšia alternatíva ako prežiť pôst s čím najmenší utrpením a zachovať si pri tom ľudskú tvar - neprosiť v posledných hodinách susedov o kúsok kôrky :). Pamätaj, že najväčšia kríza prichádza medzi 16 až 20 hodinou.

Niekoľko rád ako prežiť pôst:
- pi vodu,
Teplá voda má prečisťujúci účinok. Zdroj

- skus oklamať mozog žuvačkou,
Čo tak skúsiť bio žuvačku bez umelých sladidiel. Zdroj

- nezdržiavaj sa v reštaurácií,


- ak ťa niekto pozve na večeru odpoveď je: “Nie, radšej knihu!”,


- a keď ťa niekto pozve na rande samozrejme, že pôjdeš a budeš sa tváriť ako anorektička alebo ho nakŕmiš a bude ťa tak milovať, že si ani nevšimne, že ty neješ :-D.


Čo piť? Keď nie jesť, tak aspoň piť, však. Môžeš si zvoliť, čo chceš či vodu (z vodovodu, pokiaľ je pitná), domáce šťavy, alebo veľmi jemné bylinné čajíky. Sama uprednostňujem čistú a teplejšiu vodu. A aké množstvo? Existuje mnoho názorov na pitie vody, niektorí odborníci tvrdia že sa má piť vtedy ak je človek smädný a iní že vody nie je nikdy dosť. Sama neviem zatiaľ zaujať jednoznačné stanovisko. Jednoducho cez pôst pi viac ako si bežne zvyknutý (môže to aj pomôcť zahnať hlad, čo sa vždy hodí).

Rumanček, mäta, žihľava, jahoda, lopúch, breza atď. Aj tieto čajíky môžeš popíjať nakoľko podporujú čistenie organizmu, žalúdku i čriev. Zdroj

Na tému pôstu sa dajú písať litánie a určite nájdeš aj množstvo odborných článkov, kde sú teórie čo, ako a prečo funguje. Ľudský organizmus  je však jeden z najzložitejších a najkomplexnejších systémov s množstvom asymetrických a nelineárnych vzťahov a odoziev. Je neskutočne zložité objaviť v tomto zmätku funkčné vzťahy a príčiny javov. To je dôvod prečo stále počúvaš o tom, že posledné výskumy ukazujú, že sa máš vyhýbať tukom, mlieku, vajciam, pivu, alkoholu, lepku, a o pár mesiacov ti zas odporúčajú ich vo veľkom konzumovať a vyhýbať sa radšej jednoduchým sacharidom, umelým šťavám, sladeným nápojom a to aj tým bez cukru. Nič nie je len čierne alebo biele, je potrebné si nájsť k svojmu telu cestu a zistiť čo mu vyhovuje a čo nie.

Pri tom všetkom je vhodné zamyslieť nad stravou našich predkov, ktorí netrpeli množstvom dnes aktuálnych civilizačných chorôb a boli celkovo viacej fit. A ako som už vyššie písala, pôst patril do ich arzenálu.
A áno všetko toto píšem, lebo sa práve postím (už som bez jedla zopár hodín ale najhoršie ešte len príde) :-D Zdroj

 A čo Vy, tiež sem tam nasadíte pôst alebo máte nejaké svoje vlastné vychytávky ako sa “trýzniť”?
 Zuzana


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára